El nostre cos per satisfer les seves
necessitats bàsiques necessita una aportació constant de nutrients i energia.
Conceptes bàsics:
- Alimentació: processos voluntaris i
conscients que l’esser humà el proporciona les substàncies que necessita per
alimentar-se.
- Nutrició: processos involuntaris i
conscients pels quals es reben, transformen i utilitzen les substàncies que contenen els aliments.
- Dieta: quantitat d’aliments que
consumeix una persona i la combinació entre ells.
Els
nutrients són compostos presents en els aliments que
s’utilitzen per a processos vitals.
En funció de la proporció en que apareixen en els aliments es classifiquen en: macronutrients(es troben en major proporció) són glúcids, lípids i proteïnes; i micronutrients (es troben en menor proporció) són vitamines i minerals.
En funció de la proporció en que apareixen en els aliments es classifiquen en: macronutrients(es troben en major proporció) són glúcids, lípids i proteïnes; i micronutrients (es troben en menor proporció) són vitamines i minerals.
Funcions
dels nutrients
Funció plàstica: formen i reposen els teixits del cos humà. Vitamines i algunes sals minerals.
Funció reguladora: facilita i controla els processos metabòlics. Vitamines i algunes sals minerals.
Funció energètica: aporta l’energia perquè l’organisme realitzi les seves activitats diàries. Substàncies riques en calories (lípids, carbohidrats i proteïnes).
Funció plàstica: formen i reposen els teixits del cos humà. Vitamines i algunes sals minerals.
Funció reguladora: facilita i controla els processos metabòlics. Vitamines i algunes sals minerals.
Funció energètica: aporta l’energia perquè l’organisme realitzi les seves activitats diàries. Substàncies riques en calories (lípids, carbohidrats i proteïnes).
Tipus
de nutrients
- Lípids: es troben els olis i greixos. Tenen gran valor energètic. Depenent de l’àcid gras que continguin es diferencien: àcids grassos insaturats, són fàcils d’assimilar per l’organisme. Àcids grassos saturats, provocant problemes de salut.
- Glúcids: la seva funció és aportar energia a l’organisme. És poden classificar en: Midons o fècules, són els components principals de la dieta (cereals, llegums, patates). Sucres, és troben en les fruites, en la llet i en el sucre blanc.
- Proteïnes: estan formades per unitats bàsiques que s’uneixen entre si, els aminoàcids. No s’emmagatzema com a material de reserva. Hi ha proteïna animal: llet i derivats, ous carn i peix. I proteïna vegetal: llegums, fruita seca, cereals integrals i patates.
- Vitamines: són necessàries quantitats molt petites de cada vitamina.
- Minerals: són elements químics que es troben a la natura. No es poden sintetitzar. Són essencials per la dieta.
- Lípids: es troben els olis i greixos. Tenen gran valor energètic. Depenent de l’àcid gras que continguin es diferencien: àcids grassos insaturats, són fàcils d’assimilar per l’organisme. Àcids grassos saturats, provocant problemes de salut.
- Glúcids: la seva funció és aportar energia a l’organisme. És poden classificar en: Midons o fècules, són els components principals de la dieta (cereals, llegums, patates). Sucres, és troben en les fruites, en la llet i en el sucre blanc.
- Proteïnes: estan formades per unitats bàsiques que s’uneixen entre si, els aminoàcids. No s’emmagatzema com a material de reserva. Hi ha proteïna animal: llet i derivats, ous carn i peix. I proteïna vegetal: llegums, fruita seca, cereals integrals i patates.
- Vitamines: són necessàries quantitats molt petites de cada vitamina.
- Minerals: són elements químics que es troben a la natura. No es poden sintetitzar. Són essencials per la dieta.
RODA
DELS ALIMENTS
Representa
els aliments en sis grups segons les funcions específiques que compleixen i els
nutrients que contenen.
PIRÀMIDE NUTRICIONAL
És una representació gràfica on s’indica els aliments
necessaris d’una dieta equilibrada, així com la seva freqüència de consum.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada