dijous, 26 de març del 2015

HIGIÈNE I SEGURETAT DE LA CUINA



Per començar a cuinar és important mantenir una higiene tant de la cuina com cuidar de la higiene personal a l'hora de cuinar.
 - S'ha de mantenir la cuina en bon estat, neta.
 - Els draps de cuina s'han de desinfectar.
 - Quan acabem de cuinar la cuina ha de quedar recollida.
En quan a la higiene de la persona encarregada de la manipulació d'aliments ha de seguir unes indicacions sanitàries correctament.
 - S'han de rentar les mans amb sabó i aigua per evitar la contaminació del aliments abans de començar a cuinar.
 - Les ungles no poden estar llargues ja que podrien introduir-se residus. No portar-les pintades.
 - Es cas de suor, la persona s'ha  de secar la suor amb un mocador de paper d'un sol ús.
 - Ha de portar obligatòriament un gorro per evitar la caiguda de cabell al menjar.
















Contaminació de la cuina.

En la cuina podem trobar dues maneras de contaminació: Contaminació creuada i contaminació directe.

La contaminació creuada és la transmissió de microorganismes d'un aliment contaminat, en la majoria dels casos cru, a un altre que no ho estava i que ja està cuinat. Aquesta contaminació, una de les causes més freqüents de toxiinfeccions alimentàries. 
La contaminació creuada és perillosa sobretot quan es realitza des d'aliments crus als ja elaborats. Això és així perquè els possibles patògens troben molt poques barreres i poden multiplicar si es donen les condicions adequades, especialment si es trenca la cadena del fred. Tenint en compte els principals riscos associats a aquest tipus de contaminació, és imprescindible adoptar mesures de manipulació concretes:


  • Posar a la nevera els aliments cuinats o llestos per consumir a les lleixes superiors i els crus com carns i peixos a les inferiors per evitar degotejos.
  • Conservar els aliments separats en recipients tancats hermètics que evitin possibles contactes.
  • Rentar-se sempre les mans abans de cuinar i després de manipular aliments crus o canviar d'un aliment cru a un altre, ja sigui cru o cuinat.
  • No utilitzar mai els mateixos estris (ganivets, coberts, plats) per manipular aliments crus i cuinats. Netejar els equips com batedores o picadores en canviar de  tipus d'aliment.

També es pot produir la contaminació directe que consisteix en el contacte directe entre dos aliments, o de manera indirecta, és a dir, a través de les mans del manipulador o mitjançant material de cuina, com estris, draps o superfícies.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada